Кандидати от четири континента се спрягат за мястото на Строс-Кан

В момента начело на Фонда е първият заместник на Строс – Кан – Джон Липски, но скоро и той ще напусне МВФ, тъй като мандата му изтича.
Съединените щати ще предложат за този пост Дейвид Липтън, директор на по международните икономически въпроси в Националния икономически съвет и Националния съвет по сигурност към Белия дом.
По неофициална информация, кандидатската листа вече е готова и фаворит е министърът на финансите на Франция Кристин Лагард.
В списъка на претендентите за шефското кресло са бившият премиер на Великобритания Гордън Браун, бившият министър на икономиката на Турция Кемал Дервиш, министърът на финансите на Сингапур Тарман Шанмугаратнам и бившият министър на финансите на ЮАР Тремор Мануел. Германия и Белгия вече открито подкрепиха кандидатура на представител на ЕС. За подкрепа на кандидатите от развиващите се страни говорят Бразилия, Китай, Мексико и Канада.
Бившият ръководител на китайския отдел на МВФ Едуард Прасад нарече консултациите, свързани с новия ръководител на МВФ „Първият изстрел на започващата битка“ между Европа и развиващите се страни. Но финансистите признават, че първият проблем на МВФ, свързан с оставката на Строс – Кан вече е налице. „ Ясно е, че да бъде заменен Строс – Кан на преговорите за европейския дълг ще е много трудно“, заявява шефът на канадската централна банка Дейвид Додж. На тези преговори МВФ обсъжда сценария за предотвратяването на дефлота в Гърция и условията за предоставянето на финансова помощ за Португалия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *