Кандидатстването за саниране с европари – максимално просто

Това каза пред журналисти заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от БТА.
„Процедурата за кандидатстване е възможно най-опростена, на базата на правилата, създадени и от ЕС, и от ОП „Регионално развитие”. Опитали сме се, по възможно най-достъпния и облекчения за конкретния собственик на жилище начин, да предоставим безвъзмездната помощ”, обясни Нанков.
Предстои мащабна информационна кампания, която ще бъде в основата на широката осведоменост и разясняването на собствениците – как ще кандидатстват, какъв ще е редът и какви ще са конкретните стъпки.
Зам.-министърът припомни, че на 31 януари е била подадена апликационната форма и се очаква до месец проектът да бъде одобрен. „Имаме избран изпълнител на методологията за цялостния процес, който е в напреднала фаза на изготвяне на цялостния си продукт на дейността по договор. Предстои сключване на договори за обществена поръчка, избор на проектни мениджъри. След това започва същинският процес по кандидатстване на собственици. Процесът на кандидатстване няма да съвпадне с процеса на физическо изпълнение на конкретните дейности, тъй като от подаване на заявленията, до стартиране на дейностите по внедряване на мерките за енергийна ефективност, има набор от дейности, свързани с набавяне на необходимата техническа документация – изготвянето на енергийните обследвания, конструктивните становища и самите инвестиционни проекти”, обясни зам.-министър Нанков, цитиран от Агенция „Фокус“.
Той каза, че строителните дейности по санирането на жилищата по-скоро няма да започнат преди зимата.
По-рано днес зам.-министърът откри международното изложение „Българска строителна седмица“ в Интер експо център-София. Нанков поздрави организаторите както за това, че поддържат традицията с ежегодното провеждане на изложението, така и за тематичната насоченост на тазгодишния форум – на екологично и енергоефективно строителство.
Тази година за първи път МРРБ участва в изложението със свой щанд. На конференцията на изложението експерти от ведомството ще разяснят изискванията и процедурите за кандидатстване, както и за съфинансирането, което може да бъде получено за такъв тип дейности, свързани с енергийната ефективност в съществуващия сграден фонд от ОП „Регионално развитие”.
Участниците в третата конференция Buildingreen Buildings 2012 „Енергийно обновяване на съществуващия сграден фонд“ дискутират прилагането на нормативната уредба и техническото обезпечаване на процеса за енергийно обновяване на съществуващия сграден фонд.
„До 2020 година целта на България е да бъдат санирани 1 милион жилища и всички публични сгради, а енергийната мощност на битовия сектор да се намали с над 3000 мегавата“. Това заяви главният архитект на Столична община Петър Диков, който участва в конференцията. „Проучванията показват, че при саниране на едно панелно жилище, енергийната мощност се намалява с 2,5 до 3 мегавата. България трябва да се бори за поне 2 милиарда евро, за да се постигнат тези цели”, каза главният архитект на София.
„Проблемът на санирането в България са предимно панелните сгради – не само, защото са ужасно много. В България има над 780 000 панелни сгради и в тях живее около една трета от българите. Тези сгради са и в най-лошо състояние на енергийната ефективност. Панелките са типови сгради и за тях решенията могат да се прилагат масово. Нищо няма да се случи обаче, без етажните собственици да имат желание и без да има законови промени. Ако искаме да бъдем ефективни, и да си свършим работата, за следващия програмен период средствата трябва да бъдат многократно повече. С 50 сгради в България не се прави саниране, а само показваме, че правим нещо”, подчерта Петър Диков.
Една от първите задачи към постигането на тези цели е промяната на нормативната база – законите за енергийната ефективност, за устройството на територията, подчерта той. Също така трябва да се намалят до минимум административните пречки пред гражданите и процедурите да станат практически безплатни, допълни Диков и даде за пример, че за да стигне до строително разрешение една етажна собственост, трябва да се плати – за проект 8-12 лв. за кв. метър, за енергийно обследване – около 7 лв. за кв. метър; за конструктивно обследване – от 1,50 до 4 лева за кв. метър, за надзор – от 2 до 4 лева за кв. метър. „Оттук нататък започват плащанията по самото саниране. Трябва да се намали и финансовият ангажимент за гражданите“, посочи Петър Диков.
Според главния архитект на София трябва да се направи организация, която да доведе самоучастието на гражданите до 10-20%. Той счита, че само така може да бъде успешна процедурата по санирането. „Важно е гражданите да бъдат убедени в ползата от санирането. Те трябва да бъдат убедени, че това страдание си струва”, каза Диков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *