Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристига на посещение у нас

На еднодневно официално посещение у нас днес пристига германският канцлер Ангела Меркел. Това е първата визита на Меркел в България, откакто тя е начело на германското правителство. В София днес германският канцлер ще разговаря с премиера Бойко Борисов, ще бъде приета и от президента Георги Първанов и ще изнесе лекция пред участниците в икономически форум България-Германия.

Икономиката ще е доминиращата тема по време на разговорите с премиера Бойко Борисов и с президента Георги Първанов. Германия е най-големият търговски партньор на България. Стокобменът през миналата година е 3,3 милиарда евро. Немските инвестиции у нас надхвърлят 2,5 милиарда евро. По време на разговорите на „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 ще преобладават темите, свързани с икономическата криза и нейното преодоляване и сътрудничеството в тази посока в рамките на Европейския съюз, проблемите пред германските инвеститори у нас, енергийните проeкти и други.
„Двустранните отношения, регионални теми също ще са в дневния ред, енергетиката. Ние очакваме от българска страна да стане дума за присъединяването на България към Шенген. Известно е, че французите поставят условия за това. Германската позиция все още не е предопределена. За нас е много важно да се обсъдят необходимите критерии, да се запознаем с напредъка на България в тази област и след това да се проведе открит разговор по този въпрос“, каза говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *