Канят България и Румъния да се включат в Г-20?

България и Румъния ще бъдат поканени да се включат в Г-20, с което форматът на групата ще се промени на Г-22. Очаква се на предстоящата среща на върха в Лондон поканата да бъде отправена официално. Към момента са водени неформални разговори, на които е присъствал Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

Ето какво още каза той:

Скоро бях на неформална среща на икономисти от Европа, където беше поставен въпросът за това, че България удивително добре се справя с кризата и че валутният борд у нас вече 12 години работи безотказно, за разлика от проблемите, които някои страни имат. По тази причина се сметна за необходимо при срещата на Г-20 първо България да бъде поканена. След това се чуха гласове, че България и Румъния вървят в пакет. Освен това Румъния имаше много добър икономически растеж и успехи през последните години, така че се сметна за нормално малко застаряващите идеи на Г-20 да бъдат освежени с добрия опит и отличните постижения на България и Румъния през последните години.

Реалистично ли е това да се случи в четвъртък, на 2 април, когато е насрочена най-близката среща на Г-20 в Лондон?

Според мен на срещата на Г-20 България и Румъния ще присъстват неформално и не случайно все още българското правителство пази тайна по въпроса, за да не се развали хубавата работа, както се казва. И вероятно там ще бъде взето официалното решение оттук нататък срещите на г-20 да се разширят във формат Г-22.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *