Караме половин година в Европа със стари книжки

Караме половин година в Европа със стари книжки

Бъркаме се 150 лева за счупен фар, палим светлините от 1 ноември

Всички шофьори в Европа с еднакви книжки. Това обмисля Евросъюзът. Колите ни обаче още дълги години ще са различни. Както и пътищата. Едните са с дупки, а другите идеални. Най-лесно и бързо обаче ще си уеднаквим глобите. Те вече са на път да станат европейски.

Шест месеца ще караме кола със старите шофьорски книжки в страните от Евросъюза. Това предупреди шефът на КАТ Алекси Стратиев. Ако останем и ден повече в чужбина, веднага ще трябва да подаваме молба за ново свидетелство за правоуправление в съответната държава. Досега всеки нашенец имаше право да управлява кола с българска книжка 3 месеца. След влизането ни в ЕС обаче срокът се удължава на шест. Ако след изтичането на 183 дни книжката не се смени, на нарушителя веднага се съставя акт.

Нова единна шофьорска книжка за всички водачи от страните членки на Евросъюза трябва да бъде изготвена в близките 5 години. За съдържанието на свидетелството за правоуправление отговаря специална комисия от експерти от всички настоящи и бъдещи страни членки на ЕС. До момента е сигурно едно – в новата книжка ще има чип, подобен на този в личните карти и паспортите. В свидетелството най-вероятно няма да има биометрични данни за водача. С помощта на чипа обаче всеки пътен полицаи ще може да чете цялото досие на шофьора. По този начин катаджиите ще имат пълна информация за всички нарушения и катастрофи на водачите, както и за услугите, които са ползвали в КАТ. Новата единна шофьорска книжка трябва да влезе в употреба във всички страни от ЕС най-късно до 2032 г., каза Алекси Стратиев. Експертите обаче прогнозират, че това ще стане още през 2012 г. До този срок КАТ трябва да изравни и стойността на голяма част от наказанията, касаещи масовите нарушения на шофьорите по пътищата.

Една минимална работна заплата ще плаща всеки водач, който кара автомобила си с неизправен фар. Катаджиите ще налагат максималното наказание за неработещи светлини на всеки шофьор, тъй като това застрашава живота на останалите участници в движението, обясни шефът на КАТ. Над 150 лв. ще плащат и водачите, които карат с неработещи мигачи или пък присветват с фарове на другите участници в движението без основателна причина. Същото ще бъде и наказанието, ако липсват резервни крушки за светлините на автомобила.

Акция „Светлина“ стартира Пътна полиция от 1 ноември. Този път обаче катаджиите няма само да напомнят на шофьорите да си запалят фаровете, а направо ще ги глобяват, ако светлините им не са пуснати. През лятото парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата и шофирането на запалени фарове стана задължително от началото на месец ноември до края на март. Глобата за шофьори, които карат автомобилите си без включени светлини, започва от 20 лева.

Зорница Гаврилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *