Карлос Слим е на път да получи контрол над Telekom Austria

Вторият човек по богатство в света Карлос Слим е на път да поеме контрола върхуTelekom Austria, част от който е и българският мобилен оператор „Мобилтел“. Агенция Bloomberg съобщи, че Слим е получил право да изкупи книжата на малките акционери в австрийския телеком и така да стане негов мажоритарен собственик.

Сега Слим чрез компанията сиAmerica Movil държи 26.81%,австрийското държавно дружество OeIAG има 28.42%, а останалите 44.76% са пуснати в свободна търговия, като малка част от тях са на служителите.

Според последното споразумение, подписано между мексиканския магнат и OeIAG в сряда, Слим получава право да предложи на миноритарните акционери да изкупи книжата им. За целта America Movil ще предложи по 7.15 евро (9.88 долара) за акция, което при сделки за пълния пакет означава около 1.41 млрд. евро.

Австрийската държава пък ще задържи поне 25% плюс една акция в компанията, като ще може да номинира изпълнителния директор и председател на борда на директорите й.

Споразумението идва след близо две години усилия на Карлос Слим да вземе голям телеком в Европа и така да разшири дейността си извън Латинска Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *