Каролев: Когато няма наказания, това стимулира хората да се корумпират

Както индексът за „Свобода от корупция“ , на фондацияFraserтака иданните на TransparencyInternationalпоказват, че корупцията в България след 2008 г. расте, коментира пред БНР финансистът и съветник на министъра на икономиката, Владимир Каролев.

В съседните страни, заради корупция в затвора са влезли министри, прокурори и полицаи, нещо което не се случва в България. Според Каролев основният проблем е неефективно работещата съдебна система, която не осигурява върховенството на закона – “ за едни законът е любяща майка, а за други мащеха“ , при което съдът работи извънредно бавно, делата се бавят не с месеци, а с години.

Това пречи извънредно много на чуждите инвеститори. Големи проблеми са и корупцията при даване на обществени поръчки, и целенасоченото бавене при обработка на документи, отчита Каролев.

„Когато има престъпление, трябва да има и наказание. Когато няма наказания това стимулира хората да правят престъпления – в случая да се корумпират“, категоричен е Владимир Каролев.

Той смята, че няма никаква гаранция, че европейските проекти в новия програмен период няма да бъдат спечелени от няколко определени фирми. Това зависи от екипите на отделните министерства. Ето защо трябва да се направи всичко възможно да се ограничи ролята на чиновника в процеса, например чрез въвеждане на електронно подаване на документи.

„В тази насока всяко министерство може да направи нещо. В Министерството на икономиката в две посоки ще се работи. До средата на следващата година имаме амбицията да бъде направен електронен портал, през който да се правят обществените поръчки. Пак през него, когато се кандидатства по новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, да има минимизиране на намесата на чиновника, която не винаги е честна и ефективна. Например цялата документация, която не е свързана с финансовите предложения, да бъде подавана електронно“.

Бюджетът на агенцията за инвестиции за промотиране на България като инвестиционна дестинация по света е 1 млн. лв. Бюджетът за помощи на инвеститори възлиза на 2 милиона лева. „С 3 милиона лева ние искаме да направим България позната, интересна инвестиционна дестинация за света. Е, няма как да стане“, отчита икономистът. При това единственият успешен инвестиционен форум за представяне на България проведен досега е направен през тази година в Китай.

Владимир Каролев допълва, че има сектори в българската икономика, където въпреки всичко инвестициите растат. Като пример той дава производството на части за автомобилната индустрия, където темпът на растеж е около 20% на година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *