Каролев: Не сравнявайте България с Гърция

Трудно е да се предвиди какво да очакваме, защото тези неща, които СИРИЗА обещаваше няма как да се случат, коментира пред Агенция „Фокус“, ситуацията в Гърция, икономистът Владимир Каролев.

Според него единствените възможни отстъпки са не отписване на дълга, а някакво предоговаряне от гледна точка на разсрочването му. Само преди три години не малка част от този дълг беше опростен и беше разсрочен.

В отговор гърците трябваше да направят реформите, които първоначално бяха обещали, но започнаха да ги правят през 2013 г. и 2014 г. И не случайно 2014 г. е първата година след 2008 г. с икономически ръст в Гърция. И тази година имаше доста добри прогнози за близо 3% ръст. Но сега това, което се случи на изборите, поставя под заплаха продължаването на реформите.

Няма процедура за излизане от еврозоната, нито процедура за изгонване от еврозоната. Но ако гърците решат, че няма да си плащат дълговете, това ще доведе до тяхното излизане от еврозоната със сигурност, защото това ще е техният фалит.

Ако Гърция е малка държава и дългът ѝ е около 3% от БВП на ЕС, има няколко страни, които са с подобен проблем от гледна точка на публичната задлъжнялост и са много по-големи. Испания и Италия са държавите с подобни проблеми.

В Ирландия, в разгара на кризата през 2009 – 2010 г. външният дълг беше по-голям, отколкото е този на Гърция. И спадът на икономиката беше също с двуцифрено число. Но ирландците направиха бързи реформи, да – болезнени, за разлика от гърците намалиха сериозно заплати и пенсии, съкратиха бюрокрацията и ирландската икономика през първите 9 месеца на изминалата година отбеляза растеж от почти 7.5%.

Две трети от гърците не гласуваха за СИРИЗА. И ако политиците от СИРИЗА си мислят, че могат да излъжат собствените си избиратели, те го правят с изключително нереалистично обещания. Но те не могат да излъжат политиците в ЕС.

Според Каролев, макар и съседни, България и Гърция са различни държави. Гърция все още е с по-висок доход на глава от населението от България, но това е, защото макар и да е много странен капитализмът в таз страна, изключително доминиран от държавата, винаги е било така, и с много силно социалистическо участие във властта, включително и на гръцката комунистическа партия. Това е единствената държава в Европейския съюз, която всяка година, на всеки избор, макар и с малък процент, със сравнително малко гласове, успява да вкара в парламента Комунистическата партия.

Но България е доста по-различна държава. Да, тя е по-бедна само по една причина, ние 45 години нямахме никаква частна инициатива. Абсолютно всичко беше държавно контролирано.

До кризата през 2009 г. България обаче растеше с пет пъти по-висок темп, отколкото Гърция.

Но всъщност по-важното за нас е да научим урока, а той е, че макар и с популизъм да спечелиш избори, след това с популизъм не можеш да управляваш. За съжаление този урок не се учи по лесния начин и минава малко време. И така ще го научат и гърците, смята Каролев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *