Каролев спасява икономиката

Първото нещо, което искаме да прокараме, има 4-5 международни индекса, които са за цял свят, като например Индекс на конкурентоспособността, Индекс за леснота на правене на бизнес, където България е доста назад в класацията, коментира Финансовият анализатор Владимир Каролев пред БНР.

Човек, като прочете къде България е назад, би трябвало да му е ясно къде да фокусира усилията си. И точно там ще фокусираме усилията. И едно от нещата, където България е доста назад, е прекалено бавната работа на администрацията и прекалено многото разрешителни и съгласувателни режими. Нещата, които аз ще предложа, не са откриване на Америка и са приложени в другите страни. Освен това има изключително много спирачки пред създаването на нов бизнес.

Реших да помогна на Лукaрски във формирането на икономически политики, които според мен ще бъдат полезни за това бизнес климатът в страната да стане по-добър както за местните, така и за чуждестранните инвеститори и да се върнем към годините, които всички помним, имам предвид 2002-2008-а, когато икономиката растеше средно с 5%.

В Министерството на икономиката ще има разделяне, освен разделянето на три. Агенцията за инвестиции най-вероятно ще отиде директно на подчинение на вицепремиера, който отговаря за икономиката. Агенцията за приватизация може също да се отдели и отново да отиде под управлението на вицепремиер, така че все още не е ясно точно какво ще стане. И в момента е време за оформяне на концепции, а не на конкретни мерки.

Министерството на икономиката ще се занимава със секторните политики, с координацията на външноикономическите политики и на работата на икономическите служби. Агенцията за държавни поръчки остава в министерството.

Монополите по цял свят са регулирани, проблемът е, че в България регулацията е погрешна. Например, при доставката на ток или вода там, където има естествен монопол, винаги се регулира нормата на възвращаемост. Само че в държавите с правилна регулация, когато една държава намалява разходите си, част от тези спестявания остават като възнаграждения за този, който е я осигурил, а в България ДКЕВР всяка година, като види повишаване на ефективността, целият положителен резултат го присвоява. Това лишава фирмите от стимул за повишаване на ефективността.

Каролев е умерен оптимист за перспективите пред икономиката. Първо, излязоха резултатите от Националния статистически институт за първите 9 месеца и виждаме икономическия растеж, който е около 1.5%, и виждаме за първи път от 2008-а година доста значимо увеличаване на заетостта – близо 60 хиляди нови работни места, виждаме увеличаване на спестяванията и от там – на инвестициите.

Освен това България винаги е била зависима от експортните си пазари, слава Богу, германският локомотив не забоксува, така че по линия на основните ни експортни партньори, които са Западна Европа и Турция, не виждам проблеми и от там българският износ ще расте. И ако бъдат направени някои от промените, за които говорих, опростяване на бизнес средата, стартиране наново на приватизацията и концесионирането, по линия на която – директни чуждестранни инвестиции, България може да е приятна изненада и догодина планирания икономически растеж да е по-висок, смята Владимир Каролев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *