Касичката на железниците е обречена да е празна

Така и не стана ясно има ли ги или не 44-те млн. лв., които Европейската комисия разреши държавата да отпусне за обновяване на подвижния състав на БДЖ. Официално тези средства не са заложени в бюджета за следващата година за модернизация на железниците.
Вече са започнали съкращения на персонала, който обслужва товарните превози в някои градове на страната. Това отново заплашва да взриви социалното напрежение в жп сектора. Едва ли в подобна ситуация управляващите трябва да си играят на тука има, тука нема. Има наистина сектори, в които не може да се правят икономии, когато се касае за оцеляване.
Още повече когато от Брюксел ни дават право да изразходваме тези средства. Бойко Борисов при посещението на еврокомисаря Антонио Таяни у нас се похвали с новината за отпускането на над 44 млн. лв. за ремонт на вагони. Тези средства щяха да осигурят поръчки и за нашите жп заводи, защото бе предвидено ремонтът на вагоните да се извърши именно в тях. Вярно е, че предишните правителства може да са изразходвали неправомерно средства, но в прерогативите на настоящия кабинет е да направи разчетите така, че да намери резерви.
В противен случай ще повтори сценария на някои от своите предшественици, които през целия си мандат се оправдаваха с грешките на бивши министри и мениджъри, оглавявали железниците. Сега става ясно, че част от сделките, обявени за неправомерни, всъщност не са били толкова лоши.

Илиана Тончева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *