Касови бележки за 1,2 млн. лв. вече са регистрирани в лотарията на данъчните.

Над 70 000 касови бележки за 1,2 млн. лв. вече са регистрирани за лотарията на НАП и Министерството на финансите, която стана хит в интернет и социалните мрежи. До момента сайтът на играта www.kasovbon.bg е посетен над 170 000 пъти, регистрирани са над 70 000 касови бележки на обща стойност 1,2 млн. лв. Потребители в социалните мрежи масово споделят информация по темата, а на телефоните на НАП постъпват стотици телефонни обаждания всеки ден.

Голямата награда лек автомобил с всички екстри ще бъде изтеглена по Коледа догодина, а дотогава всяка седмица след 20 декември данъчните ще дават смартфон, а всеки месец – 40-инчов смарт 3Д телевизор.

Да участва в лотарията може всеки, навършил 14 години, който има профил в сайта www.kasovbon.bg и е регистрирал валидни касови бележки, издадени след 16.11.2015 г.

Няма ограничения за вида на покупката, нито изискване за минимална и максимална стойност, допълват от НАП.

Данъчните обаче предупреждават, че задължително условие за получаване на награда е участникът да пази хартиено или сканирано копие от фискалния бон.

До седмица ще е достъпно и мобилно приложение за устройства с операционна система IOS, както и възможност да участват хората без достъп до интернет.

– Г-н Бъчваров, не е ли малко екзотично с лотария да подобрявате събираемостта на данъците?

– Идеята ни с Министерството на финансите е не само въздействие върху приходите. В този проект имаме и задача да информираме обществото защо касовите бележки са важни и как помагат на хората по-добре да защитят правата си. Естествено, очакваме и с около 19 млн. лв. повече приходи в бюджета, но не това е основният фокус. 19 млн. спрямо над 14 милиарда, събирани от НАП годишно, не е голяма сума. Но, от друга страна, това са пари за близо 60 000 средни пенсии.

– Очаквате ли и пенсионерите да участват?

– Определено. Знаем, че те по правило са активни и много съвестни по отношение на данъците си. И отчитаме силен интерес към лотарията и в тази група граждани. Знаем, че възрастните хора невинаги имат достъп до интернет, и затова до няколко седмици ще им дадем възможност да участват в лотарията чрез денонощната телефонна линия на НАП на телефон 0700 18 700.

Това, което ни изненадва, е, че има сериозно участие от тийнейджъри, които използват непрекъснато телефоните си, за да регистрират касови бележки.

– Тази игра българско изобретение ли е, или и чужди данъчни служби правят подобни?

– Много данъчни агенции в Европа и по света имат подобна практика. И почти навсякъде ефектът е положителен – и за обществото, и за бюджета. Планът на НАП и Министерството на финансите е да измерим резултатите в края на идната година и да преценим дали идеята има бъдеще и след това. Ако лотарията се харесва на обществото, а и първите сигнали сега са такива, бихме могли да я направим ежегодна.

– Наистина ли трябва да се пазят касовите бележки цяла година?

– Да. Запазването на бележката е задължително. Все пак е възможно това да е сканирано или фотографирано копие, но условията на лотарията изрично изискват да се пази фискалният бон. В следващи издания на лотарията ще се постараем да модифицираме приложенията на НАП за мобилни телефони с възможността бележките само да се снимат с камерата на телефона и данните да се извличат автоматично.

– Кажете повече за наградите?

– Всяка седмица смартфон с четириядрен процесор и голям екран, всеки месец – 40-инчов LED телевизор с 3Д и връзка с интернет, а голямата награда е чисто нов автомобил с всички екстри. Всеки над 14 години може да участва без ограничение в стойността или броя на касовите бележки.

Виждаме много по-активно поведение у хората да поискат касовата си бележка. Фискалният бон е не само път към късмета, но и единственият начин да търсим правата си като потребители, ако сме купили некачествена стока или услуга.

Просто е – поискайте и регистрирайте касовата си бележка, късметът ви може да е точно в нея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *