Катар с амбиции за финансов център

Катар ще създаде собствена версия на Wall Street, финансовия квартал на Ню Йорк, съобщи днес високопоставен представител на малкото емирство, опитващо се да намали зависимостта си от петрола и газа, предаде Франс прес.

 

Юсуф Мохамед ал Джайда, ръководителят на Катарския финансов център (Qatar Financial Centre – QFC), уточни, че от средата на 2017 година компаниите, включително и неговата, ще се преместят в занемарения досега квартал Мшейреб в столицата Доха, пише БТА.

Катар явно се опитва да конкурира Дубай (едно от Обединените арабски емирства), изграждайки финансов район на преден план и голям търговски регионален център.

Ал Джайда посочи на пресконференция, че целта да бъде подобрена финансовата позиция на Катар и да бъде създадена в Доха „версия на Wall Street и на Canary Wharf в Лондон“.

По думите му новият финансов център ще е част от ангажимент в подкрепа на усилията на Катар да диверсифицира източниците си на приходи. Страната пострада от силния спад на петролните котировките.

Проектът „Мшейреб“ ще се простира върху площ от 300 000 квадратни метра, като разходите за разработването му се оценяват на над 4,5 млрд. евро.

Ръководителят на Катарския финансов център, помещаващ се в момента в централната част на Доха, се надява, че преместването му ще има ефекта на доминото при останалите дружества, включително и Катарската фондовата борса, информира investor.bg.

Проектът включва не само финансов център, но и луксозни апартаменти и музеи.

През 2022 година Катар ще бъде домакин на Световното първенство по футбол, припомня АФП.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *