”Катастрофа” между Борисов и германския бизнес

Откакто Бойко Борисов оглави правителството, икономическата ситуация в България се влошава постоянно, пише германско списание. Вербалните атаки на българския премиер Бойко Борисов срещу уж завишените цени на електроразпределителните дружества Е.ОN, ЧЕЗ и EVN и заплахите за реприватизация са катастрофални от инвестиционно-политическа гледна точка, подчертава германското икономическо списание “Ост-Вест Контакт“, цитирано от БГНЕС.
За капак на всичко бяха изпратени служители на ДАНС да претърсят офисите на ЕВН, за да съберат „доказателствен материал“ за инвестиции в електрическата мрежа. Подобни акции едва ли могат да събудят доверието на чуждите инвеститори, се казва още в материала.
Цитирани са и критични оценки на представители на Германо-българската търговска камара за кризисния мениджмънт на правителството на, който е оценен положително от едва 14% от представените там фирми.

Изданието има предвид срещата на министър-председателя с представители на германския бизнес у нас в края на май, когато той ги разкритикува, че не работят като в собствените си страни. Той призова чужденците да спрат да се жалват и да помогнат на България да стане европейска държава. Тези, които се оплакаха, че са били излъгани от свои български бизнес партньори, тойБорисов посъветва да ги подбират по-внимателно.

Авторът отбелязва, че в България се забелязва тенденция за намаляване на чуждестранните преки инвестиции и концентрирането им към малко на брой браншове, както и усилията на правителството да раздвижи чуждите инвестиции с помощта на нови стимули.

“Ост-Вест Контакт“ оценява критично и стратегията на финансовия министър и вицепремиер Дянков да бави максимално плащанията на държавата към фирмите с цел да ограничава дефицита.

В друг анализ изданието коментира рисковете, произлизащи от гръцката криза, както и експортните шансове на страните от Централа и Източна Европа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *