Като значително определя БСК поскъпването на тока в индустрията

Заложеното увеличение от 16% на цените на тока за периода октомври 2005 – октомври 2006 г. за индустриалните потребители на електроенергия ниско напрежение е значително на фона на 4-годишното поддържане на едни и същи цени. Такова е становището на Българската стопанска камара (БСК) по Проекта за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“, съобщиха от камарата.

Становището е адресирано до председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

От БСК отбелязват, че практиката в страните от ЕС е цените за индустриалните потребители ниско напрежение да е малко по-ниска от тази за битовите потребители, като по този начин се стимулира малкия и среден бизнес.

Възможно е чрез промяна на методиката да се въведат елементи на конкуренция, което да доведе до по-справедливи и по-близки до пазарните цени. По примера на ЕРП-тата, регулиращият орган може да наложи такива цени на регионалните разпределителни дружества, така че заедно те да реализират „справедлива“ норма на печалба върху общия им капитал.

Когато ценовият таван се преразглежда, неговото ниво ще зависи от състоянието на седемте регионални монопола, е становището на БСК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *