КАТ и паспортната служба ще бъдат отделени в самостоятелно предприятие

Като част от административната реформа в МВР, всички услуги, предоставяни от министерството на гражданите, ще бъдат отделени в отделно предприятие, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Всичко, което е към гражданите, свързано с административна услуга ще бъде отделено в предприятие, което ще може да се развива само. Ще включва паспорти, КАТ, регистрация на коли“, заяви Бъчварова, цитирана от „Фокус“.

Министърът заяви, че е много вероятно реформата да стане факт още през 2016 г. и това ще позволи по-доброто управление на системата и самостоятелното развитие на новото предприятие.

„Става въпрос за друга финансова система, при която тези пари вместо да отиват в бюджета, от бюджета да идват като трансфери, ще остават в дружеството, което ще може и технологично да се развива по-добре. Сега чакаме пари за заготовките за паспортите, за служебните коли и т.н. от държавния бюджет, а така ще могат да се управляват по-добре“, каза тя.

Така в министерството ще останат основно полицейски служители и държавната администрация, а в новото дружество ще работят хора по трудово правоотношение.

„В момента се опитваме да остойностим вътрешно организационните мерки, за да видим как ще се отразят на бюджета, за да може да направим системата по-динамична. В момента МВР е една огромна машина с един огромен двигател, който много бавно се задвижва“, коментира Бъчварова.

Румяна Бъчварова поясни, че вече е поискала увеличение на бюджета на МВР за 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *