„Кауфланд“ се прицелил в активи на БАН за хипермаркет

Голяма верига хранителни магазини е проявила интерес към сграда на Българската академия на науките, заяви председателят на Общото събрание на БАН Стефан Воденичаров.
Воденичаров се срещна с лидера на БСП Сергей Станишев и представители на левицата, предаде „Фокус”.
Правителството може със свой акт да отнеме имоти на БАН, въпреки че техен принципал е Общото събрание на академията.

Проф. Воденичаров посочи, че от януари месец има постъпило писмо от фирма „Кауфланд”, в което става ясно, че проява интерес към закупуване на терен, намиращ се на ул. „Шипченски проход” 67 в столицата – собственост на Института по металознание. Фирмата има интерес от закупуването му, за да построи нов търговски обект от веригата.

Писмото от търговската верига „Кауфланд” е изпратено до председателя на БАН и до министъра на финансите, до министъра на образованието и заместник-областния управител. Проф. Воденичаров уточни, че на терена, от който се интересува търговската верига, има разположена шест етажна сграда, три производствени халета с три декара покрита площ. В писмото фирмата пита, кога ще се продава имота и какъв е неговия статут.

„Когато се стигне до процес на ликвидация започват да се проявяват най-различни интереси”, посочи проф. Воденичаров. Той каза, че в момента БАН няма бюджет. От края на февруари нямаме пари за отопление, ток и вода, каза той. По думите му тези 10 млн. лв., които са били прехвърлени във фонд „Земеделие” при второто четене на Закона за бюджета, е можело да се намерят от друго място. „Това са пари, които сега директорите на институтите ги търсят”, каза още Воденичаров. По думите му комисия ще трябва да изготви становище във връзка с реформата на БАН по приоритетни направления. Хората от БАН са подложени на нападки и натиск, каза още ученият.

Воденичаров отбеляза още, че от края на февруари БАН няма пари за отопление, ток и вода, и се търсят средства за поддръжка на институтите. По думите му причината е, че при второто четене на закона за държавния бюджет за тази година 10 милиона лева от малкото пари, дадени на БАН, са били прехвърлени в ДФ „Земеделие“, предаде БТА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *