Кафето е застрашено от изчезване и затова има конкретна причина

Кафето не само е една от най-консумираните напитки в целия свят, но активната му съставка – кофеинът – е най-популярното психоактивно вещество.

Изданието Business Insider публикува разказ за трудността при отглеждане на кафето, след като негов екип посети ферма в Коста Рика – едно от най-благоприятните места за отглеждане на растението.

Кафето днес обаче се сблъсква с огромно предизвикателство. Растенията, от които се прави, произхождат от едва шепа оригинални етиопски растения, което означава, че са генетично подобни и силно уязвими към климатичните промени.

Близо 75% от кафето по света се извлича от сорта Арабика. Първите култивирани растения от този вид са дошли от югозападните планински гори на Етиопия. Сега обаче растението е рядкост за родната си земя и може да се срещне по целия свят – от Африка и Южна Америка до Югоизточна Азия и Карибите.

Тъй като почти всичкото кафе, което пием, е започнало само от няколко диви етиопски растения, културата днес е далеч от генетично разнообразна. Това е огромен проблем и прави кафето силно чувствително към климатичните промени.

Според някои експерти цялото кафе, което в момента се отглежда във фермите, съдържа по-малко от един процент от разнообразието на дивите растения в Етиопия.

По-високите температури оказват силно влияние върху кафените растения. Горещините разширяват обсега на вредители и досадни гъбички, които опустошават кафените култури.

Наскоро бяха създадени няколко програми, които целят да повишат заплатите на фермерите, които отглеждат кафето, тъй като обикновено са доста ниско платени. Такава например е неправителствената група Fairtrade International, която представлява 1,2 милиона фермери по света.

Сертификат от нея позволява на фермата да плаща на служителите повече, като продава кафето на малко по-високи цени. Тъй като кафето се продава на различни производители и после се пакетира под имена на различни марки, е невъзможно да се проследи кое кафе е изцяло сертифицирано от Fairtrade.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *