Кварталните магазини преживяват ренесанс

Търсенето на търговски площи в кварталите е нараснало с 12 процента през първото тримесечие. Сделки пък се сключват в рамките на две до три седмици, сочи анализ на компанията за недвижими имоти Адрес. Ако преди година търсенето на този тип имоти беше два пъти по-малко от предлагането, днес за 65% от наличните площи има клиенти, коментира изпълнителния директор на компанията Цветелина Тасева.

Според данните, най-голямо търсене имастарите квартали на столицата, като Младост, Надежда, Дървеница. През последните месеци се е увеличила и активността в зоните по трасето на метрото, тъй като и пътникопотокът там нараства значително. Търсят се магазини с големина от 80 до 100 кв.м. По-големите помещения се наемат с цел комбиниране на офисна и търговска дейност.
Най-често наемат помещения търговците на хранителни стоки, следвани от собствениците на кафенета, магазини за плодове и зеленчуци и други.
За една година, обаче, наемите на този тип търговски площи са намалели с 26.5%, въпреки силното търсене. Все пак, спадът е по-нисък в сравнение с отчетеното намаление от 40 на сто по главните търговски улици.
О компанията обясняват засиленето търсене с промяната в поведението на потребителите. Заради тежкия трафик в столицата хората са склонни да купят определени стоки за ежедневието си на по-високи цени, спестявайки си време и транспортни разходи. Голяма част от домакинствата пазаруват веднъж до два пъти седмично в някои от големите вериги, но неизбежно им се налага да допълват нуждите си от „магазина в блока”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *