КД Инвестмънтс: Българският фондов пазар има огромен потенциал за развитие

КД Инвестмънтс ЕАД, заедно с КД Пеликан АД, е част от КД Груп АД, Словения – една от водещите компании за финансови услуги в Централна и Източна Европа, с над десетгодишен опит в управлението на активи.

Освен у нас, КД Груп извършва дейност в Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора и Румъния. В тези страни тя е учредявала инвестиционни дружества и е участвала в приватизацията.

Управляващо дружество КД Инвестмънтс е основано през 2003 година и управлява дейностите по набиране на парични средства чрез публично предлагане и обратно изкупуване на акции на инвестиционно дружество КД Пеликан и по инвестиране на набраните средства в ценни книжа. КД Инвестмънтс се занимава с финансовата отчетност и счетоводната дейност на инвестиционното дружество и се грижи за рекламната и маркетинговата му дейност. Началото на публичното предлагане на акции на инвестиционния фонд бе 17 декември 2004 г.

С Ангел Джалъзов, изпълнителен директор на „КД Инвестмънтс” ЕАД, разговаря Нели Минчева.

-На каква сума възлизат нетните активи на КД „Пеликан“?

В контекста на общото ниво на българския пазар в момента, смятам, че дружеството се развива добре. Към 7 октомври 2005 година нетната стойност на активите на „КД Пеликан” АД възлиза на 4 763 878 лв. Ние очакваме с популяризирането на възможностите за инвестиране, които инвестиционните дружества предлагат, активите ни също да продължават да нарастват.

– Каква е нетната стойност на една акция?

В началото на публичното предлагане на акции на КД Пеликан, което започна на 17 декември 2004 г. нетната стойност на една наша акция беше 12,62 лв. Сега, след като вече 10 месеца функционираме активно на пазара, цената на акциите ни се повиши и към 7 октомври тя е 15.48 лв. Това е добро развитие за акционерите ни.

-Каква е доходността от дружеството?

И по този показател се представяме добре. Мога да Ви кажа, че от 1 януари 2005 до 30 септември 2005 доходността на дружеството достигна 23.76%. На практика по този показател КД Пеликан е водещият балансиран фонд в България за последните 2 месеца, според данните на Българската фондова борса.

– Как са разпределени инвестициите на фонда?

КД Пеликан е балансирано инвестиционно дружество. Според устава и проспекта на дружеството това означава, че приблизително половината от активите могат да се инвестират в акции и пак толкова в инструменти с фиксирана доходност. В момента 33.92% от активите в портфолиото на КД Пеликан са инвестирани в акции на водещите публични компании на капиталовия пазар, 27.41% в държавни ценни книжа, 5.84% в облигации, 17.81% в депозити, 14.92% в разплащателни сметки и 0.09% в други активи. Както виждате, към 7 октомври 2005 г. нашето портфолиото е разнообразно и наистина балансирано.

– Увеличил ли се е делът на чуждестранните инвеститори в дружеството и от кои страни са те?

Делът на чуждестранните инвестиции продължава да се увеличава. В момента чуждестранните инвеститори представляват 85.42% от общия капитал на КД Пеликан. В тази група влизат основно словенски инвеститори. Делът на местните инвестиции представлява 14.58% от общия капитал на дружеството и това е напълно обяснимо, като се има предвид, че за потребителите в България влагането на средства в инвестиционни дружества е все още нова финансова услуга. Очакванията ни са, че постепенно все повече хора ще оценяват предимствата на такова инвестиране.

– През май КД Инвестмънтс откри първата си Финансова точка в София (извън централния офис), където се предлагат продуктите на КД Пеликан. Какви нови финансови продукти и услуги смятате да предлагате на клиентите си?

В основата на концепцията за финансовите точки на КД Груп стои нашата убеденост, че прякото получаване на информация представлява най добрата възможна форма на диалог както с потенциалните, така и с настоящите инвеститори. В нашата финансова точка ние предлагаме важна информация за различните възможности за инвестирането на пари и предоставяме на всички заинтересовани страни професионален съвет във връзка с финансовите ни услуги. Разбира се, във Финансовата точка се предлагат акциите на КД Пеликан. Там могат да бъдат намерени и проспектът и учредителните документи на дружеството. Това е нашият „стрийт” офис, където могат да се извършват покупки и обратно изкупуване на акции на инвестиционното дружество. Планираме да разширим кръга от предлагани услуги във Финансовата точка, когато ИП КД Секюритис и животозастрахователно дружество КД Живот евентуално получат лицензи.

– Кога се очаква лицензът на КД Секюритиз?

Очакваме до края на годината КФН да издаде искания лиценз.

– Как според Вас се развива българският капиталов пазар? Какво можем да очакваме до края на годината?

Българският капиталовият пазар се развива със стабилни темпове. В момента няма резки движения, нито предпоставки да очакваме такива. Нашите предвиждания са тенденцията да се запази и да наблюдаваме един умерен растеж до края на годината.

– Очаквате ли по-голям инвестиционен интерес към България след присъединяването ни към ЕС?

Струва ми се, че има известно свръхочакване по отношение на непосредствения ефект, който ще има върху инвестиционните намерения присъединяването на България към Европейския съюз. Опитът на нашите колеги от новите страни членки на ЕС показва, че съществени промени не можем да очакваме. Като цяло възходящата тенденция продължава и след присъединяването на дадена държава към ЕС, но с малко по-умерени темпове.

– Имате ли планове за инвестиции на чужди пазари?

Според проспекта на дружеството имаме право да инвестираме на чужди пазари, но засега не го правим, защото според нашите анализатори в България и чужбина, българският фондов пазар има огромен потенциал за развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *