КЕВР определя минимално поскъпване на тока от 1 юли

Със средно 1,38% ще поскъпне електроенергията за бита от 1 юли, е записано в доклада на работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предложенията за промяна на цените на отделните дружества бяха разгледани от експертите на регулатора и обсъдени по-рано днес от членовете на Комисията.

Най-голямо ще бъде увеличението на цената за клиентите на ЧЕЗ България – с почти 2%. В Югоизточна България, където оперира EVN България, цената ще бъде увеличение с 1,5%. За Енерго-Про поскъпването на тока за битовите потребители ще бъде в рамките на 0,22 на сто, става ясно от публикувания доклад на работната група на КЕВР.

Във вторник след открито заседание на регулатора неговият председател Иван Иванов обеща, че ще бъде търсен начин ръстът на цената на тока да бъде ограничен.

Той посочи, че един от механизмите затова е анализ на направените инвестиции и ако се налагат – корекции, свързани с неточности при прогнозните и реално направените инвестиции на електроразпределителните дружества в периода 2015 – 2017 година.

От доклада е видно, че експертите са коригирали исканията на дружествата, отразявайки разминаванията. Най-голяма е корекцията за Енерго про мрежи – в размер на 14,2 млн. лева. На Електроразпределение Юг, каквото е новото име на разпределителното дружество на EVN, са коригирани 11,3 млн. лева, а на ЧЕЗ Разпределение – 7,7 млн. лева, информира investor.bg.

Корекциите са направени на базата на планови проверки в трите дружества, става ясно още от доклада.

Изчисленията на КЕВР за цената на тока за новия регулаторен период, който започва от 1 юли, ще бъдат разгледани по време на открито заседание в регулатора.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *