Кенет Фишер: Стимулите на Фед ще понижат търсенето на рискови активи

Валутните стимули на Федералния резерв не са необходими и могат да причинят отслабване на долара и да понижат търсенето на рискови активи, каквито са акциите на американските компании, казва милиардерът инвеститор Кенет Фишер, цитиран от Bloomberg.
Доларовият индекс, който проследява движението на американската валута спрямо 6 основни валути се е понижил с 5,1% от август, когато Фед обяви, че ще запази нивата от щатски ДЦК, които притежава, като възобнови закупуването на американски дълг, за да подпомогне икономическото възстановяване. От тогава Standard & Poor’s 500 се е повишил с 4,9%.
„Няма причина САЩ да прибягва към вливане на ликвидност“, казва Фишер, който управлява 38 млрд. долара чрез базираната в Калифорния Fisher Investments Inc. „Това ще увеличи недоверието към американските акции. Това ще ни мотивира да ги подценим“
Правителството и Фед трябва да демонстрират повече увереност, че възстановяването, започнало миналата година, ще създаде нови работни места и в същото време трябва да престанат да изпращат сигнали, които могат да спънат възстановяването, казва Фишер. Международният валутен фонд обяви на 6-ти октомври, че световната икономика ще нарасне с 4,8% през тази година, повишавайки прогнозата си от 4,6%, три месеца по-рано. БВП на САЩ ще нарасне с 2,7% през 2010 г., след миналогодишния спад от 2,6%, показва проучване на Bloomberg.
Безработицата в САЩ се задържа на 9,6% през септември, близо до 26-годишния си връх от 10,1% през миналата година.
„Правителството е притеснено защото създаването на нови работни места се бави“, казва Фишер. „Фондовият пазар винаги е бил и продължава да бъде един от по-добрите икономически индикатори. Това което ни казва през по-голямата част от 2010 г., е че икономиката расте, но с по-бавни темпове от обикновено“.
Фишер, който предпочита акции в технологични и индустриални компании, компании добиващи суровини и производители на луксозни стоки казва, че нито Европа, нито страховете от двойна рецесия в САЩ могат да понижат фондовия пазар.
„За да съборите пазара, трябва да имате ново голямо лошо нещо“, казва той. „Сега сме в бичи пазар“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *