КЗК разследва за картел в пазара на горива

КЗК разкри, че водещите дружества на пазара на горива имат идентична ценова политика и продължително задържат цените на дребно.

КЗК образува производство за установяване назлоупотреба с господстващо положениеи антиконкурентни практики (картелни споразумения) на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво, съобщиха от Комисията.

КЗК е приела секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в страната.

Проучването установява, че сезабелязва идентичност в ценовата политикана пазара на търговия на дребно, прилагана от дружествата: „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД.

Тя се отличава спродължително задържане на цената на дребнона високи нива и липсата на навременна и адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена, което би могло да е в резултат на антиконкурентни практики-картелни споразумения.

По отношение на„Лукойл Нефтохим Бургас”АД секторното проучване показва, че през изследвания период цената на автомобилните горива предназначени за местния пазар е по-висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ при равни други условия.

КЗК установява наличието на административно-правни бариери пред доставчиците на горива на националния пазар, свързани с функционирането на данъчни складове в страната.

Основен проблем в сектора е, че голяма част от доставчиците не притежават собствени данъчни складове поради невъзможността да отговорят на законовите изисквания за изграждане и регистриране на такива, както и поради недостатъчен финансов ресурс. Условията за отварянето на такъв склад включват уставен капитал от 500 хиляди лева и гаранции до 30 милиона лева за дължим акциз.

Преразглеждането и евентуалното облекчаване на някои административни изисквания би стимулирало както предприятията, свързани с производството и реализацията на горива, така и други стопански субекти да инвестират в създаването и регистрирането на нови данъчни складове за горива в страната.

По този начинувеличеният внос би оказал конкурентен натисквърху местните доставчици по отношение на цената и условията на доставка.

КЗК препоръчва на държавните органи да предприемат необходимите действия за облекчаване достъпа на търговците до акцизни складове. Това може да стане чрез отварянето надържавни складовеи чрез сключване на двустранни споразумения с други страни-членки на ЕС за взаимно съхранение на задължителните запаси от нефт и нефтопродукти на тяхна територия.

Съмненията за картел при горивата започнаха да растат още преди месец. Тогава работодатели поискаха КЗКда приключи по-бързо проверката си.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) и Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) призоваха Комисията да се произнесе бързо и ясно по въпроса.

Преди дни говорителят на КЗК Марио Гаврилов заяви, че това ще стане до месец-два.

Според организациите основание за подобно твърдение дават фактите, че от една странаБългария е между страните с най-скъпи горивапреди облагане с данъци, такси и акцизи, а у нас са налице най-ниските производствени разходи в сравнение със страните от ЕС и суровините се купуват при борсови цени, еднакви за всички.

„Става дума за стойности като 0,465 евро за литър бензин и 0,473 евро за литър дизел. Наблюденията сочат, че по-високи цени имат само Испания, Дания и Малта за бензина и Ирландия, Португалия, Чехия, Дания и Малта, що се отнася до дизела“, аргументират се от организациите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *