Киев плати руския газ за февруари

Руският газов гигант „Газпром“ потвърди, че украинската компания „Нафтогаз” изцяло е платила февруарските газови доставки, с което ще се избегне опасността от нова „газова война“, съобщиха световните агенции, цитирани от Дарик.
„Нафтогаз” обяви, че е прехвърлила остатъка от дължимите 360 милиона долара на „Газпром“ за потребения през февруари газ и руската газова компания потвърди, че й е платено изцяло за доставките, уточни Асошийтед прес.
Плащането стана няколко часа, след като руският премиер Владимир Путин предупреди, че Русия ще спре доставките, ако цялостното плащане не бъде извършено до събота. Той каза, че спирането на подаването може да засегне и доставките за Европа.
На този етап не се предвижда въвеждането на ограничителен режим за потребителите на природен газ в България. Това съобщиха от Кризисния щаб на Министерството на икономиката и енергетиката във връзка с официалните съобщения от украинската газова компания “Нафтогаз” и руската “Газпром”, според които са били изплатени всички дължими суми на “Газпром”.
Кризисният щаб на Министерството на икономиката и енергетиката, чието заседание се проведе вчера, остава в пълна готовност да реагира своевременно при евентуално влошаване на ситуацията.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *