Кипър отмени почти напълно контрола над банковите операции

Кипър вече е отменил всички мерки за контрола върху вътрешните банкови операции, наложени миналата година като условие за получаване на спасителни кредити, с изключение само на ограниченията за откриване на нови банкови сметки, предаде Ройтерс.

Финансовото министерство съобщи в петък, че забраната за осребряване на чекове, както и лимитите за вътрешни трансакции и плащания, които не изискват съгласуване с централната банка, вече са отменени.

Ограниченията за парични преводи в чужбина обаче остават в сила, съобщи министерството, като изрази надежда, че и те може да бъдат отменени до края на годината.

Кипърските власти наложиха ограничителните мерки за банкови операции точно преди година след решение на Еврогрупата за принудително привличане на средствата на вложителите за рекапитализация на банките. Тази безпрецедентна мярка предизвика шок в Кипър и доведе до затваряне на банките за близо две седмици и въвеждане на строг контрол на движението на капитали, за да не се допусне изтичането им зад граница.

Междувременно за първи път след изпадането си във финансовата криза Кипър пуска на пазара спестовни държавни облигации. Записването за закупуване на ценните книжа започна в петък и ще продължи до 20 май. Самата емисия ще се проведе на 2-и юни, предава БНР.

Според Министерството на финансите на Кипър новите дългосрочни шестгодишни спестовни държавни облигации са надеждна инвестиция с добра ликвидност и нисък риск. Лихвите по тях се покачват постепенно до 5,75 на сто в края на периода на падеж, а данъкът върху тях е едва три на сто годишно. Страната очаква всяка от емисиите, които ще се провеждат веднъж месечно, да акумулира по 10 милиона веро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *