Кипър с неочакван икономически растеж

Кипърската икономика е постигнала неочакван растеж. Това става ясно от думите на финансовия министър на страната Харис Геордадис. Според него съвместна работа на правителството и централната банка е довело до приятните резултати, информира CNBC.

Предварителните данни сочат, че през четвъртото тримесечие на 2013 г. кипърската икономика е все още в рецесия. За същия период икономиката се е свила с 0,8%, което е по-малко в сравнение с 0,9% през третото тримесечие на 2013 г., става ясно от данни на финансовото министерство.

На годишна база икономиката се е свила до 5% през четвъртото тримесечие, като за третото индексът сочи 5,7%.

Георгидис намекна, че икономическите предизвикателства продължават за Кипър. Безработицата е все още на високо равнище, a туризмът остава движещ сектор в икономиката.

Геордадис говори един ден след като настоящият шеф на централната банка Паникос Деметриадис подаде оставка. За негов заместник е обявена Кристала Георгаджи и тя ще оглави финансовата институция на 11 април.

Все още не са ясни причините за оставката на Деметриадис, но според запознати е изпитвал затруднения в работата си с дясно-централизираното правителство. Президентът Никос Анастасиадис поиска оставката на Деметриадис още миналия септември.

„Имаше проблеми преди, но ние се опитахме да работим заедно и почти успяхме да се сработим за последната една година. Така се случи, че той реши да се откаже, но животът продължава“, допълни министърът на финансите.

Деметриадис критикува кипърския президент за несправянето му с финансовата криза, виждайки как международните кредитори предлагат 10 млрд. евро във формата на помощи за банковата система през март 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *