Китайската икономика се е разширила с 6,9% през първото тримесечие на годината

Китайската икономика се е разширила с 6,9% през първото тримесечие на годишна база – малко по-бързо от очакванията, предаде CNBC.

Икономическият растеж е подкрепен от мащабните държавни разходи за инфраструктурни проекти и бурния жилищния пазар, който вече дава признаци на прегряване.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха икономиката да нарасне с 6,8 на сто през първото тримесечие, със същия темп като през четвъртото тримесечие на 2016 г.

Темпът на растеж за периода от януари до март е най-бързият от третото тримесечие на 2015 г.

Заложената от правителството цел за 2017 г. е икономически ръст от около 6,5 на сто, което би било малко по-бавен темп от миналогодишната цел от 6,5-7 на сто и реално постигнатия растеж от 6,7%, който беше най-слабият от 26 години.

Макар и данните за китайската икономика от началото на годината да са доста оптимистични, много анализатори очакват втората по големина икономика в света да загуби инерция по-късно тази година заради отслабването на влиянието на по-рано въведените стимули и заради предприетите от местните власти мерки за охлаждане на горещия жилищен пазар.

Брутният вътрешен продукт (БВП) за периода януари-март се е повишил с 1,3% на тримесечна база в сравнение с ръста от 1,7% за октомври-декември, сочат още данните на националното статистическо бюро, публикувани днес.

Анализаторите очакваха тримесечният ръст да отслабне леко до 1,6%.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *