Китайската икономика с по-висок ръст от очакванията

Смесени сигнали за икономическия растеж на Китай: докато индустриалното производство и инвестициите са с по-високи ръстове от очакваното в началото на годината, продажбите на дребно разочароват. Както съобщава Службата по статистика в Пекин във вторник, производството в промишлените предприятия засилва темпото си в началото на годината.

През януари и февруари то расте с 6,3% в сравнение със същия период на миналата година. През последните седем месеца промишленото производство нарастваше с по 6 на сто. Положителна тенденция има и при инвестициите. През първите два месеца на годината те се повишават с 8,9%.

За тази година правителството планира ръст от „около 6,5 на сто“. Тази намалена цел за втората по големина икономика на света бе заложена в годишния доклад на министър-председателя Ли Къцян, който се очаква да държи реч в края на годишната среща на Народния конгрес в Пекин в сряда. Това е най-бавният растеж от 1990 г.  – кризисната година след кървавото потушаване на движението за демокрация през 1989 г. По това време срещу Китай бяха наложени широкообхватни санкции.

За миналата година целта беше „6,5 до 7 на сто“, а бе постигнат ръст от 6,7 на сто. Въпреки това експерти предупреждават, че икономиката расте главно заради увеличаването на кредитирането, което води до повишаване на дълга. Докато през 2005 г. един юан на заем създаваше икономическо производство за един юан, днес стойността на производството е само 0,4 юана, показва проучване на Европейската търговска камара отпреди седмица.

Но премиерът възнамерява да продължи „проактивната“ фискална политика. Както е видно от новия бюджет, който ще трябва да се приеме от 2900 делегати в Голямата зала на народа, бюджетният дефицит се очаква да се увеличи спрямо предходната година с 200 млрд. юана до 2,38 трилиона юана (около 324 млрд. евро), информира investor.bg. Той ще продължи да възлиза на 3% от икономическия продукт, което по принцип се счита за критичен праг. Очаква се разходите да нараснат с 6,5% – с половин процентен пункт по-малко от миналата година. Очакванията за приходите са те да нараснат с 5%.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *