Китайската индустрия започна да се свива

Поредното доказателство за по-бавните темпове на растеж на световната икономика през втората половина на тази година дойде от Китай, след като днес стана ясно, че производственият сектор на страната се е свил за първи път през последните 17 месеца през юли.
Данните за производствения сектор на Китай са важни за световните финансови пазари, защото страната е третата по големина икономика на света и един от най-големите потребители на суровини.
Индексът на HSBC, който следи бизнес активността във фабричния сектор на Китай, се понижи до 49,4 пункта през юли от 50,4 пункта за месеца преди това. Стойността му по този начин попадна в песимистичната зона под 50 пункта за първи път от април 2009 г. насам, пише CNN.
Отделни данни на Китайската федерация по логистиката и покупките (CFLP) от уикенда показаха, че официалният индекс на китайското правителство за бизнес активността в производствения сектор се е понижил до 51,2 пункта през юли от 52,1 пункта за месеца преди това. Това е най-ниското му ниво също от април 2009 г. насам.
Най-ясно за свиването на сектора говори спадът в обема на новите поръчки.
Свиването на производството в Китай може да влоши икономическите нагласи на инвеститорите, особено след като правителството на САЩ съобщи в края на миналата седмица, че американската икономика е забавила повече от очакваното до 2,4% темпа си на растеж през второто тримесечие.
Китай поведе световната икономика към възстановяване през 2009 година, като през второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нарасна с 10,3 на сто. Това обаче се оказа значително под отчетения през първото тримесечие икономически растеж от 11,9 на сто.
Според китайското правителство икономиката на страната вече е надминала тази на Япония по големина.
Оценките на анализатори за китайската икономика са противоречиви, като според някои тя расте твърде бързо, което може да доведе до прекомерното поскъпване на някои активи, като ценни книжа и недвижими имоти. Други обаче се опасяват по-скоро от мерките на китайското правителство за ограничаване на банковото кредитиране и вложенията в недвижими имоти.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *