Китайска компания влиза в бизнеса с горива, купува Ромпетрол

СДЕЛКАТА Китайската енергийна компания CEFC ще придобие 51% от акциите на KazMunaiGas International (KMGI). Rompetrol Group, стана част от казахстанската KazMunayGaz през 2007 г. Сделката беше на стойност 2,7 млрд. долара, което я прави най-голямото придобиване в Румъния. Един от основните активи на KMGI е най-голямата румънска рафинерия Petromidia, която има капацитет от 5 млн. барела годишно.

КОМПАНИЯТА The Rompetrol Group притежава над 1000 бензиностанции в 6 страни – Румъния, Молдова, България, Франция, Испания и Грузия. Групата притежава също търговска мрежа на петролни продукти и филиали в Украйна, Франция, Испания и Швейцария. В Казахстан Rompetrol осъществява проучвания и производствени и индустриални услуги. В Източна Европа компанията оперира под марката Rompetrol, а в Западна – под Dyneff, Litro и Vector Energy.Българското подразделение „Ромпетрол България“ е създадено през 2002 г. и освен мрежа от бензиностанции притежава петролно депо до Русе. Компанията е сериозен играч на пазара в България, като приходите й за миналата година са били 388 млн. лв. при 351 млн. през 2013 г. Печалбата също е нараснала и от 708 хил. лв. през 2013 г. е достигнала 1,48 млн. лв. през миналата.

ПЛАНОВЕТЕ Китайците отCEFC планират да инвестират милиарди долари в KMGI и да разширят търговската мрежа до над 3000 бензиностанции. Част от финансирането за това ще бъде осигурено от китайският държавен инфраструктурен фонд за изграждане на нов „Път на коприната“, който е на стойност 40 млрд. долара. Новата политика на Ромпетрол ще е на агресивно разширяване на пазарния дял на компанията във всички страни, в които има бензиностанции.

Навлизането на нов силен играч на пазара на горива у нас само може да бъде от полза на потребителите. Ние от varnahot.com се надяваме новият собственик на Ромпетрол да навлезе по-агресивно на нашия пазар и това да доведе до едни наистина ниски пазарни цени на горивата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *