Китайските акции поевтиняха заради тревоги от забавяне на растежа

Причината за спада са тревогите, че забавящият сe икономически растеж ще намали търсенето на строителни материали и ще ореже печалбите, коментира агенция „Блумбърг“.
Китайската компания Anhui Conch Cement е най-големият производител на строителни материали в страната. Корпорацията отчете понижение в пазарната си стойност с 4,4%, след като продажбите на китайския строителен предприемач China Vanke рязко намаляха. Vanke отчете спад от 27% през първите два месеца на 2012 г. спрямо същия период на миналата година. От своя страна размерът на продажбите за февруари е с 40% по-малък от този за февруари. Акциите на Vanke поевтиняха с 0,9% до 8,42 юана за ценна книга.
В същото време ценните книжа на китайската банка Industrial Bank отчетоха най-големия си спад от почти четири месеца насам на фона на плановете за пускане на нова емисия акции. Една акция се търгуваше вчера за 13,88 юана, което представлява спад от 3%. Кредитната институция има намерението да увеличи капитала си с 26,4 млрд. юана чрез емитиране на акции и продажбата им на затворен търг.
Същевременно пазарната стойност на застрахователя China Life Insurance се понижи на фона на опасенията за намаляване на допълнителните дивиденти. Цената на една акция падна с 3,5% до 17,69 юана за ценна книга.
Според експерти инвеститорите продължават да се тревожат от това дали икономиката на Китай не е стигнала дъното, въпреки че рискът от подобно развитие е твърде малък. Смята се, че в момента правителството в Пекин се стреми да успокои пазарите и да намали борсовите цени до „разумни“ нива.
Борсовият индекс Shanghai Composite Index падна до 34,56 пункта по време на вчерашната търговия, което представлява намаление от 1,4%, като затвори на 2,410.45. Това е най-голямото понижение от 7 февруари 2012 г., орязващо тазгодишния ръст от 9,6%. Същевременно борсовият показател CSI 300 намаля с 1,6% до 2,621.05. В Ню Йорк индексът Bloomberg China-US 55, който обхваща най-търгуваните в САЩ китайски компании, също отчете понижение от 1,8%.
*Бенчмарк индекс – комплексен индекс, използван при сравнение и оценка на финансови инструменти, взаимни фондове и инвестиции. Такива борсови показатели са например S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Russell 2000.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *