Китайските акции са по-евтини дори от турските

Китай бе сред жертвите на скорошните разпродажби на развиващите се пазари, като акциите в страната вече са по-евтини дори от тези на проблематични страни, като Турция и Аржентина, като по този начин вероятно се отваря простор за „влизане” при тях, коментираха анализатори пред CNBC.

„При прогнозно съотношение Р/Е (цена/печалба) за китайските акции от 8.1, те са по-евтини от турските, при положение, че Турция е в хаос. Предвид това, че индустриалните печалби в Китай нарастват с 12.2% на годишна база, в това (ниско съотношение) няма резон за нас”, коментира Дейвид Голдман, управителен директор в групата за финансови услуги Reorient.

„Това прави Китай най-евтиният голям пазар в света, на база прогнозно Р/Е (и е най-евтиното ниво, на което този пазар е бил)”, отбелязва той.

Китайските акции се търгуват като индекс за развиващия се пазар, сочи той. „Това няма как да е справедливо. Един индекс на развиващите се държави отразява до голяма степен износители на суровини, които страдат в условията на насрещните дефлационни ветрове, докато Китай, напротив, се възползва от евтините цени на суровините”.

Това кара мнозина да предричат скок в акциите на китайските компании. JPMorgan очакват възстановяване от 15-20% до прогнозни 10 пъти печалбите в идните седмици.

„Изглежда пазарите вярват, че китайската икономическа ситуация се е влошила дори в по-лоша степен от тази в Турция и Аржентина в последните седмици”, коментира Джун Ма, главен икономист на Deutsche Bank, в скорошен доклад – „Тази пазарна оценка е погрешна”, пишеше той.

Той отбелязва, че индексът, следящ т.нар. Н-клас акции в Китай, е паднал с 16% от началото на декември, почти колкото индексът на турската борса, който губи 22% и близо до спада на аржентинския, от 20% и повече от бразилския, който губи 12.7%.

Спадовете при тези страни, обаче, бяха предизвикани от фактори, които не се отнасят за Китай, коментира той, визирайки скоростната обезценка на валутите им и опасенията за изтичане на капитали, с излизането на щатския Федерален резерв от стимулативната му политика.

Освен това, останалите развиващи се пазари са изправени срещу страхове от висока инфлация и политическа нестабилност, отбелязва Джун.

„Силно вярваме, че икономическите фундаменти на Китай са доста по-здрави от тези на повечето развиващи се пазари и че Китай е най-слабо уязвимата развиваща се икономика на намаляването на стимулите от Фед”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *