Китайските банки подхождат с внимание към Русия

Когато в понеделник започнат разговорите между китайския премиер Ли Къцян и неговият руски колега Дмитрий Медведев, след които се очаква да бъдат подписани повече от 50 сделки, това ще бъде поредната проява на надежди, че Китай ще се притече на помощ, след като санкциите на САЩ и Европейския съюз блокираха достъпа на руските банки и компании до ново западно финансиране, пише Financial Times.

Но въпреки постоянните ръкостискания и подписани договори, китайските пари трудно се осигуряват. Според редица изпълнителни директори и банкери китайските банки и инвеститори се опъват. Те не искат да се противопоставят на Запада, осигурявайки финансирането, от което Москва отчаяно се нуждае.

„Ако очаквате да бързаме и да правим всичко, което американските и европейските банки вече не могат да вършат, ще бъдете разочаровани“, коментира представител на Bank of China. „Искаме да развиваме бизнеса си в Русия, но трябва да претеглим и рисковете.“

Анонимният представител споделя през изданието, че най-големите трезори в Поднебесната империя имат стратегически интереси и другаде. Те не желаят да бъдат използвани от Русия за заобикаляне на щатските и европейските санкции.

Предпазливостта определено се отразява на данните за кредитирането. От началото на септемврикорпоративният кредитен портфейл на Industrial and Commercial Bank of Chinaв Русия е само 3,35 млрд. рубли (83 млн. долара), този на Bank of China е за 2,15 млрд. рубли, докато China Construction Bankе отпуснала на руски компании 1,3 млрд. рубли.

Числата бледнеят в сравнение с дълга за 134 млрд. долара, който руските банки и предприятия трябва да изплатят до края на 2015 г. По-голямата част от тези задължения са към европейски и американски банки.

Руските компании също са наясно с трудностите. Те срещат проблеми при търговското финансиране и управлението на паричните средства – област, в която наскоро се обърнаха към китайските кредитни институции за помощ.

Налице са и сигнали, че Централната банка на Китай следи трансферите за и от руските физически и юридически лица, за да бъде сигурна, че в трансакциите не участват санкционирани компании или олигарси. През септември руските осведомителни агенции съобщиха, че някои китайски търговски банки са отказали да преведат пари на руските си клиенти чрез офшорни сметки.

„Вярвам, че активността на китайските банки ще се увеличи. Но за това е нужно време, през което те да се запознаят с Русия“, коментира директор във ВТБ Капитал – втората най-голяма руска банка, обект на западните санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *