Китайските индекси не са „балон“

Много от анализаторите на китайската борса очакват повишението на индексите в страната да продължи, сочи публикация на финансовото издание Bloomberg.

Изследване сочи, че китайските анализатори никога не са били „по-бичи“ настроени през последните 10 години, въпреки силното повишение на индексите през последните няколко години.

Общите препоръки за покупка на китайски акции от страна на местните анализатори са възлизали на 67.4% от броя им през настоящия месец, което е и най-високото им ниво от десетилетие насам.

Препоръките за продажба на акции са били едва 10.3% от общите такива, което е и най-ниската им стойност за посочения период.

Позитивните настроения стават въпреки значителните усилия, полагани от китайското правителство за ограничаване на бума на фондовия пазар, към който се насочват все повече китайски граждани.

През май правителството на страната повиши данъка върху оборота от търговия с акции три пъти от 0.1 на 0.3%. Това обаче явно не е достатъчно да охлади трайно желанието на все повече хора да се облагодетелстват от ръста на китайската фондова борса.

През настоящото тримесечие среднодневният обем на откривани сметки за търговия в Китай възлиза на около 300 000 – факт, който съдейства за повишаване на стойността на широкия индекс CSI 300 от близо два пъти само от началото на годината.

Индексът е с настоящо средно съотношение цена-печалба на търгуваните в него компании от 43, което е близо два пъти по-високо от същото за Индия или Япония. То също така е и най-високо сред индексите, следени от Bloomberg, като по-високо е единствено това на украинския индекс PFTS Index.

Някои анализатори препоръчват да се купуват акциите на стоманодобивни компании, въпреки че цените на акциите на най-големите такива са нараснали между 3 и 4 пъти за последната година.

Много специалисти предупреждават за балонизиране на китайската икономика и опасност от значителни загуби за неопитните, впускащи се в търговията с финансови инструменти „на сляпо“ китайци, в желанието им за бързи печалби.

Не на такова мнение обаче са китайските анализатори, които предвиждат по-нататъшно светло бъдеще за фондовия пазар в страната им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *