Китайските „сенчести банки“ въртят трилиони долара

Огромният сектор на китайските „сенчести банки“ е оценен на 4,4 трилиона долара от проучване, извършено от китайската академия за социални науки /КАСН/. Учените предупреждават за рисковете, които създава незаконното банкиране за финансовата система в Поднебесната империя, предава БГНЕС.

Нелегалните финансови дейности обхващат голяма мрежа за отпускане на заеми, която се намира извън законните канали и е недосегаема за техните правила. „На сянка“ от контрола на властите се намират дейности като финансиране чрез интернет, компании за кредитни гаранции и фирми, работещи с микрокредити.

Учените оценяват тази незаконна система на 27 трилиона юана /$ 4,4 трилиона/, които са еквивалент на близо една пета от вътрешния банков сектор, сочи проучването на КАСН по въпроса. Размерът на тайното банкиране е малко по-нисък от предишни твърдения на агенция Moody's, която през 2012 г. оцени сивия банков сектор на 4,8 трилиона долара.

Това число представлява повече от половината от брутния вътрешен продукт на Китай. Според учените опасността от съществуването на незаконно банкиране произлиза от рисковете, които то крие и които могат бързо да обхванат законните финансови операции и икономика чрез финансовите и кредитни пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *