Китайските туристи са похарчили 155 милиарда долара през 2014 г.

През 2014 г. 116 милиона китайски туристи ще са пътували в чужбина, а в своите пътувания ще са изхарчили 155 милиарда долара. Разходите им са се увеличили с повече от 20% в сравнение с 2013 г., сочи нов доклад на Китайската туристическа академия, цитиран от „Чайна дейли“. За сметка на това вътрешният туризъм възлиза на едва 55 милиарда долара. Експертите от академията прогнозират, че тази разлика ще се увеличава в бъдеще.

Днес Китай има повече туристи от която и да било друга страна в света, сочат данни на Китайската национална туристическа администрация. Предпочитаните им дестинации са Австралия, Южна Корея, но все повече и повече Европа и САЩ. В рамките на пет години китайските туристи ще прехвърлят половин милиард годишно.

През първата половина на 2014 г. китайците са похарчили 70 милиарда долара за пътувания в чужбина, като тази сума е с 20.7% по-голяма в сравнение с първото полугодие на 2013 г. Китайските туристи харчат средно три пъти повече от чуждестранните туристи в Китай, съобщава „Синхуа“.

Освен за хотели и ресторанти китайците правят значителни разходи за скъпи часовници, обувки и облекло. Приблизително една трета от разходите на китайците са за луксозни стоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *