Китайският конкурент на Google създава своя умна кола

„Китайският Google“ Baidu работи по създаването на умен автомобил, който да може да помага на шофьорите с множество технологии. Проектът вече е в доста развита фаза, казва пред онлайн изданието TheNextWeb Кай Иу, който е заместник-директор на Institute of Deep Learning към Baidu.

Компанията е известна с прякора си, тъй като предлага най-популярната търсачка в Китай и освен това много от проектите й следват тези на Google. Американският интернет гигант от години разработва автономен автомобил, който ще може да се придвижва самостоятелно навсякъде.

Проектът на Baidu е по-скромен. „Това е интелигентен асистент, който събира информация за пътните условия. Не го наричаме автомобил без шофьор. Смятаме, че колата трябва да помага на хората, не да ги замества. Затова я наричаме много автономна кола“, казва Иу.

В определени ситуации автомобилът ще може да се самоуправлява, но въпреки това ще „предпочита“ контролът да се извършва от човек. „Това е като да яздиш кон. Можеш да се возиш на него и той сам да се движи по пътеката и да взима решения как да заобикаля препятствията, но във всеки един момент можеш да поемеш контрола“, допълва той.

Разработката вече е в сравнително напреднала фаза. Първите няколко прототипа ще бъдат готови следващата година. Основен фокус на колата ще е защита на пешеходците, които в Китай не спазват правилата особено много, както и маневрирането в огромните задръствания в Пекин и Шанхай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *