Китайският юан може да се превърне в резервна валута до 2025 година

Китайският юан може да се превърне в резервна валута до 2025 година и в нея да са инвестирани поне пет на сто от глобалните валутни резерви. Това показват настроенията сред ръководителите на водещи централни банки, обобщени в редовното годишно изследване сред банкерите.
В проучването участват ръководители на 43 централни банки, които заедно контролират активи за 2,4 трлн. долара, предава Ройтерс.
Очакванията са, че златото отново ще бъде предпочитан актив за запазване на стойност, показва изследването. То е проведено между септември и декември миналата година, когато интересът към метала бе доста висок.
Почти всички анкетирани са изразили увереност, че еврото ще увеличи дела си като резервна валута след края на кризата. Около 65 на сто пък са заявили, че очакват влошаване на позициите на американския долар.
Близо 87 на сто от участниците в изследването вярват, че Китай ще постигне успех в интернационализацията на валутата си. За това обаче е нужна реформа на валутния режим, посочват банкерите.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *