Китайски внос свали цените на родните пчелари

Внос от Китай, Украйна и други страни свали цените на меда и пчелните продукти у нас, казват пчелари, които участват в 13-ото специализирано изложение „Пчеломания“, което отвори врати в Добрич. По данни на неправителствените организации на пчеларите през миналата година в България са били произведени 8 хил. т мед, а сме изнесли 14 хил. т, което според пчеларите доказва, че търговци внасят от трети страни за реекспорт в Европейския съюз. Стопаните казват още, че именно заради вноса са паднали и изкупните цени на меда. Миналата година търговците са давали по 5.50 лв. на килограм, докато сега медът се изкупува на цени от 4.50-4.60 лв. за килограм. Има и търговци, които изкупуват компроментиран мед, т.е. – без документ, като цената, която дават за килограм е 3.50 лв., съобщава Стандарт.

Освен меда надолу е паднала и цената на продуктите – докато през 2015 г. восъчните основи са вървели по 1.60-1.80 лв. за бройка, според вида на кошера, то тази година цената е 1.00-1.20 лв. С около 30 на сто по-ниска е и цената на восъка. Тази година килограм от него се изкупува за 10 лв., докато миналата цената му е била 16-17 лв. за килограм. В изложението, което ще продължи до неделя, участват над 83 фирми от страната и чужбина. Сериозно присъствие има от фирми, предлагащи продукти и инвентар за пчеларите на фирми от Сърбия, Гърция, Турция. За първи път участие взема и бизнес делегация от Румъния.

12 представители на две асоциации на производители и търговци на пчелни продукти от Констанца, водени от Лучия Каленичи от Камарата за търговия, индустрия и навигация в Констанца желаят в рамките на форума да установят директни контакти с български колеги и да създадат трайни партньорства в региона, сподели Каленичи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *