Китайското производство е достигнало 3-годишен минимум през януари

Официалната производствена активност в Китай се е понижила до тригодишен минимум през януари, допълнително подхранвайки опасенията за състоянието на втората най-голяма икономика в света, съобщава CNBC.

Официалните данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за януари показват, че той е достигнал ниво от 49,4 пункта, което е малко под консенсусната оценка от 49,6 пункта на анализатори, анкетирани от Ройтерс, и под данните за декември от 49,7 пункта. Това е най-слабият резултат от 2012 г. насам и отбелязва свиване за шести пореден месец.

Настроенията се влошават от отделно проучване на Caixin/Markit, което показва, че производствената активност през януари се е свила за 11-ти пореден месец. Според проучването, което следи по-малките фирми извън официалния индекс, производствената активност е на ниво от 48,4 пункта спрямо 48,2 пункта през декември.

Резултат под 50 пункта бележи свиване на сектора, а над 50 – разширяване.

„Китайските производители сигнализират за скромно влошаване на оперативните условия в началото на 2016 г., като спадът както в производството, така и в заетостта е с малко по-бърз темп отколкото през декември. Междувременно новият бизнес като цяло е намалял до най-ниските си нива от седем месеца“, казва Markit в свое изявление.

Отделно проучване, представено в понеделник, показва, че ръстът на китайския сектор на услугите е над ключовото ниво от 50 пункта, което донякъде успява да компенсира разочароващите данни. Активността в сферата на услугите се е забавила до 53,5 пункта след 54,4 пункта през декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *