Китайското производство се ускори до 3-месечен връх през октомври

Активността в китайското производство се е ускорила до най-високото си равнище в последните три месеца през октомври според последните данни на HSBC.

Индексът на мениджърите по продажбите, изготвян от британската банка, отчете равнище от 50,4 пункта за настоящия месец спрямо 50,2 пункта през септември. Пазарните очаквания бяха за ниво от 50,3 пункта.

„Резултатът се оказа над консенсусната оценка, така че ние вероятно бихме могли да бъдем разумно предпазливи по отношение на идеята, че икономиката се стабилизира“, заявява пред CNBC Джонатан Гарнър, стратег в звеното за анализ на развиващите се пазари в Morgan Stanley.

Детайлната разбивка на данните все пак показва, че индексът на новопроизведените стоки се е понижил до 5-месечно дъно от 50,7 пункта. Новите поръчки в страната и чужбина пък са се забавили.

Ключовият компонент на заетостта също се е свил за 11-ти пореден месец, подклаждайки спекулациите за по-нататъшно стимулиране от страна на правителството в Пекин. Китайските власти неведнъж изявиха толерантност към забавянето на икономическия растеж с оглед на факта, че ситуацията на пазара на труда остава стабилна.

Според Гарнър индикациите за необходимостта от допълнително стимулиране са се засилили през последните месеци на фона на доказателствата за отслабване на инфлационния натиск. Измерена на годишна база, инфлацията в Китай се забави до 1,6% през септември – недостигано от януари 2010 г. ниво, което предполага нарастващ риск от дефлация.

„Смятаме, че процентът на инфлацията е твърде нисък в Китай, така че ние мислим, че трябва да се обмисли по-широк спектър от стимули“, казва той.

По-рано през тази седмица официални данни от втората по големина икономика в света показаха, че икономическият ръст през третото тримесечие се е понижил до 7,3% – най-бавния темп от първото тримесечие на 2009 г. насам, когато равнището спадна до 6,6% на фона на тежката глобална финансова криза. Китайското правителство има за цел растеж в рамките на 7,5 на сто за 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *