Китайците изпревариха руснаците като най-голямата група купувачи на имоти в Манхатън

Китайците вече са най-голямата група чужди купувачи на жилища в Манхатън, по оценки на брокери на имоти. Китайските граждани изпреварват руските в активността им на пазара на имоти на фона на напрежението в Украйна и вероятността от налагането на по-тежки санкции за Русия заради анексирането на Крим, съобщава Ройтерс.

Делът на китайските купувачи на имоти се е увеличил до 28,5% от всички чуждестранни инвеститори в имоти през първото тримесечие на годината, показват резултатите от проучване сред брокери от петте най-големи компании-посредници в Манхатън. По същото време на миналата година делът им е бил 19%.

Обикновено кутайците купуват жилища на стойност 1-5 млн. долара, като понякога купуват по два или три имота с цел инвестиция.

През последните месеци обаче не е изключение китайци да се сдобиват и с по-скъпи жилища, включително и с мащабни имения в Лонг Айлънд. Много от тях се интересуват и от трофейни имоти.

Богатите китайци масово купуват имоти в Ню Йорк и още няколко ключови пазара по света, включително Лондон и Сидни, в търсене на безопасно убежище за парите си. Много от тях освен това искат да дадат подходяща основа на децата си, включително и западно образование.

В САЩ няма точни данни за националната и етническа принадлежност на купувачите на имоти заради законодателството, което цели защита от дискриминация, отбелязва информационната агенция. Според петте най-големи агенции за недвижими имоти в Ню Йорк обаче китайците са номер 1 купувачи на пазара в Манхатън – и по обем на трансакциите, и по стойност на една покупко-продажба.

Цените в САЩ са един от факторите, който привлича чуждите купувачи на имоти. След спукването на имотния балон цените във водещите градове се понижиха до атрактивни равнища и въпреки че се възстановяват бързо, все още са по-ниски в сравнение с други части на света.

Много китайци пренасочват интереса си от пазари като Шанхай, Хонконг и Сингапур заради опасенията, че цените там са станали прекалено високи. Цените за кв. м луксозна жилищна площ в Хонконг достигат от 44 до 53 хил. долара, докато в Манхатън и Сидни са почти наполовина по-ниски.

Анкетираните брокери посочват още, че китайските купувачи търсят жилища в чужбина, в близост до водещи образователни центрове. Над 80 на сто от богатите китайци заявяват, че искат да изпратят децата си да учат в чужбина, според данни на базираната в Хонконг консултантска компания Hurun Report.

В Манхатън до скоро руските олигарси доминираха пазара на луксозни имоти, като осъществиха и някои от най-емблематичните сделки в района. Сега обаче те са по-внимателни заради опасенията от нови санкции срещу Москва заради кризата в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *