Китайци купиха Volvo

Китайският холдинг Geely, базиран в провинция Чжъцзян, най-големият китайски частен автомобилостроител, се договори да купи поделението на Форд мотърс, шведския концерн Volvo. Това е най-голямата сделка на китайското автомобилостроене в чужбина.
Финансовият директор на американския автомобилостроителен гигант Луис Бут съобщи в Гьотеборг, че Volvo е продадено на китайската компания за 1.8 милиарда долара /1.3 милиарда евро/.
Говорител на Volvo потвърди, че е постигнато споразумение.
Сделката ще бъде финализирана през следващите няколко месеца. Тя ще осигури на Форд свежи пари и ще му позволи да се съсредоточи върху основните си марки коли – Форд, Линкълн и Мъркюри.
Покупката е доказателство, че Китай вече е голяма сила в световното автомобилостроене. Geely смята да запази марката Volvo, както и нейната производствена база и развойния й център в Швеция.
Председателят на Geely обаче вече планира да започне да произвежда Volvo в Китай. Фабриката ще бъде в Пекин и ще произвежда за местните потребители по 30 000 коли от тази марка.
Миналата година Китай излезе на второ място в света след САЩ като пазар на автомобили. Продажбите скочиха с 46 на сто и достигнаха рекордната бройка от 13.6 милиона.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *