Китайци правят еликсир на младостта с наши малини

Китайски специалисти се интересуват от българските сортове малини „Люлин” и „Български рубин” и имат идея да произвеждат от тях сироп за младост. Азиатска делегация беше на посещение у нас и изрази намерението си да купува плодовете и от България. Това съобщи пред „Новинар” председателят на сдружението „Българска асоциация на малинопроизводителите” Божидар Петков.

Китайските експерти са ни посетили, след като миналата година Петков е изнесъл лекции в азиатската страна за малинопроизводството у нас.

„В Китай нямат опит при отглеждането на малини, но са проучили специална технология за производство от тях на здравословна напитка с подмладяващ ефект”, обясни Петков.

По думите му китайските специалисти възнамеряват не само да правят специалния еликсир от плодовете, а и да популяризират консумацията им под всякаква форма.

Гостите от Пекин са посетили две хладилни преработвателни предприятия за малини в Ловеч и Ихтиман. Изключителен интерес е предизвикало и насаждението на биомалини край Самоков, което се намира на 1100 метра надморска височина.

Петков изтъкна още, че България вече е на трето място в Европа по износ на малини след Сърбия и Полша. „Страната ни се е оформила като сила в малинопроизводството”, категоричен беше експертът.

Той уточни, че 80 процента от продукцията ни е за експорт. Българските плодове с екстра качество заминават замразени основно за индустриални предприятия в Централна и Западна Европа.

Сред най-големите почитатели на малините ни са в Германия, Холандия и др. Според Петков количеството плодове, което остава у нас, отива предимно за мармалади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *