Китай е втората експортна дестинация на България

Китай вече се нарежда на второ място след Турция сред експортните дестинации на България извън Европейския съюз. През 2013 г. стокообменът между България и азиатската държава достига 1.884 млрд. щ.д., от които българският износ за Китай е 864 млн. щ.д. и бележи ръст от 13.4%. Това стана ясно по време на организирания от Министерство на икономиката и енергетиката българо-китайски бизнес форум в посолството на България в Пекин. В него участваха над 50 китайски компании и 15 български от секторите енергетика, пътна и железопътна инфраструктура, финансови консултации и мениджмънт, индустриални зони, сертификация на продукти, винопроизводство и др. Те представиха и конкретни проекти в рамките на двустранни срещи с китайски фирми, а „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и китайският Високотехнологичен парк Джунгуанцун подписаха и меморандум за сътрудничество.
Зам.-министърът на икономиката Красин Димитров подчерта пред китайския бизнес, че България предоставя безмитен достъп до пазара на ЕС. Със своето географско положение, страната ни е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД. Развива модерна транспортна и логистична инфраструктура, които съчетани с достъпа ни до морски транспорт на пристанищата на Черно море и транспорта по р. Дунав, я превръщат в основен водещ транспортен и транзитен център, изтъкна Димитров.
Редица български стоки могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, като за нас е особено важно улесняването на процедурите за внос в Китай на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки. Други стоки с потенциал за по-широко присъствие на китайския пазар са вина, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката, посочи още Красин Димитров.
Бизнес форумът в Пекин се състоя в рамките на посещението на българската делегация за 15-ата сесия на българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *