Китай е изправен пред безпрецедентни предизвикателства

Китай е изправен пред безпрецедентни предизвикателства заради все по-задълбочаващата се глобална икономическа криза, заяви китайският премиер Вън Цзябао при откриването днес на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители в Пекин, предадоха световните агенции.
Премиерът обаче допълни, че Китай ще положи усилия да постигне през 2009 г. икономически растеж от 8 процента и инфлация от 4 процента.
Третата икономика в света беляза през 2008 г. спад в растежа. Миналата година той беше 9 процента. През 2007 г. той беше 13 процента, припомня агенцията.
Китай вече обяви план за стимулиране на икономиката на стойност 4000 милиарда юана (465 милиарда щатски долара).
Този план ще бъде разгледан от депутатите по време на започналата днес годишна сесия. В речта си пред парламентаристите китайският премиер обяви, че Китай очаква за 2009 г. бюджетен дефицит от 950 милиарда юана (138 милиарда долара).

Третата икономика в света беляза през 2008 г. спад в растежа. Снимка: sxc.hu

Това е рекорд за 6 десетилетия на управление на Китайската комунистическа партия, но се равнява на по-малко от 3 процента от БВП, уточнява Асошиейтед прес.
Китайските депутати ще заседават в продължение на 9 дни в Народния дворец на площад Тянънмън.
Делегатите, които участват в годишната парламентарна сесия, са 3000. Мерките за сигурност са драконовски. Очаква се водеща тема на дебатите да бъде световната икономическа криза и как Китай ще се справи с нея.
Общокитайското народно събрание е най-големият парламент в света. Понякога дебатите в него могат да бъдат бурни, но като цяло се смята, че в него се приемат покорно решенията на управляващата Китайска комунистическа партия и главно на нейното Политическо бюро, отбелязва Франс прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *