Китай е купил руски държавни облигации за около $1 млрд.

Инвеститори от Китай са купили през 2015 г. руски държавни облигации за 50 – 60 милиарда рубли. Това каза в телевизионно интервю руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от Reuters.

„Придобивайки за първи път такъв обем наши ценни книжа и разбирайки, че те са изгодна и надеждна инвестиция, нашите китайски партньори ще разширят вложенията си в руската икономика. Но за целта е необходимо да се премахнат определени ограничения за банките, които биха могли да инвестират свои парични ресурси на финансовия пазар в Русия.

Това коментира още министърът, който взема участие в срещата на страните от БРИКС в гр. Уфа.

Три източника, запознати със ситуацията, споделят пред агенцията през юни, че чуждестранен фонд е купил през второто тримесечие държавни облигации за около 0,8 – 1 милиард долара. Сделката е била извън рамките на провежданите аукционни, името на фонда не се разкрива.

Вчера Силуанов каза, че Русия иска да предложи на Китай възможността да инвестира повече в локалния дългов пазар. А той, след наложените на страната санкции от Запада, се превърна на практика в единствения източник за свежи финанси за руските компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *