Китай забавя навлизането на Visa и Мastercard

Китайската централна банка отказа да приеме заявките на световните гиганти в разплащането с карти Visa и Mastercard за плащания с китайски юани, пише Financial Times. Решението на централната банка идва дори след като през 2017 г. бяха премахнати формалните пречки западните компании да навлязат на пазара, който се оценява на 124 трлн. долара.

Свързано изображение

Отказът за участие на Visa и Mastercard идва също така в момент, в който Китай и САЩ работят усилено за постигането на нова търговска сделка, която най-вероятно ще включва и сегмента на разплащанията. От Белия дом отдавна имат оплаквания, че Китай използва неформални бариери, за да спре навлизането на чужди компании на пазара си, дори когато на теория законите позволяват равнопоставеност.

Годините минават

Visa и Mastercard се опитват да навлязат на китайския пазар от над десет години, като последната заявка за лиценз беше направена преди повече от година. Тогава Китайската централна банка формално ги допусна и се очакваше, че в крайна сметка западните компании ще получат достъп до пазара. В крайна сметка обаче това няма да стане и случаят може да бъде използван за допълнително обтягане на разговорите между Вашингтон и Пекин, които трябва да достигнат до сделка преди 2 март. Дотогава важи „мирното споразумение“ между двете страни, но ако този срок нe бъде спазен, търговската война ще продължи с още по-високи мита, информира capital.bg.

През ноември American Express се превърна в първата чуждестранна компания, която спечели одобрението на централната банка за разплащания с китайски юани. Това одобрение обаче не дойде по традиционен начин, а след като американският гигант направи обща компания с китайски партньор, за да може по-лесно да премине през процеса по одобрение.

През 2017 г. Reuters отбеляза в свои репортажи, че китайското правителство се опитва да наложи на Visa и Mastercard същия начин на работа – чрез общи компании, които да са наполовина китайски.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *