Китай забрани лукса за държавни и партийни кадри

Китай забрани поднасянето на супа от акулова перка, както и менюта с лястовиче гнездо по време на официални приеми. Това е част от политиката за борба срещу корупцията и разхищенията.

Акуловата перка в действителност изчезна от менютата за официални тържества още през 2012 г., когато Пекин планираше да забрани тази гастрономическа глезотия. Ястието е много популярно в Китай, въпреки високата си цена. Днешното решение продължава първоначалната кампания срещу практики, считани за екстравагантни.

Супата от перка на акула бе станала популярна сред китайския елит, който си я позволяваше твърде често. Но акуловите популации по целия свят бяха заплашени поради унищожителната практика и вдигането на стандарта на живот на 1,3 милиарда китайци, което създаде още по-голямо търсене на луксозното блюдо за празничните трапези на преуспяващите.

Търсенето на перките на акулите намаля, тъй като много хотели и луксозни ресторанти спряха да предлагат това ястие, както и други кулинарни увлечения, особено популярни сред комунистическите партийни кадри. Такива бяха и специалните охлюви, както и ястието лястовиче гнездо.

Циркулярно писмо на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и Държавния съвет и сега изрично забранява „поднасянето на ястия, съдържащи перки от акула, лястовичи гнезда и дивеч на официални вечери и приеми“, припомня официалната агенция Синхуа.

„Организаторите на официални или бизнес посещения трябва да поръчват храната си, като вземат предвид съответните правила за разходите. Местните домакини могат да дадат само една официална вечеря, ако това е необходимо“, се казва в циркулярното писмо.

Документът забранява предлагането на алкохол и скъпите цигари по време на официални приеми.

Освен това ръководители от по-нисък ранг нямат право да наемат хотелски апартамент по време на командировка, а техните домакини не трябва да им предлагат подаръци в пари в брой, акции или скъпи сувенири.

Целта на новите правила е да се насърчи пестеливостта, както и да се противопоставят на екстравагантността и да помогнат в борбата срещу корупцията сред партийните и държавни кадри“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *