Китай забрани на местните банки да извършват разплащания с биткойни

Китайското правителство забрани на местните банки да осъществяват разплащания посредством биткойни поради засилените опасения за пране на пари, пише NY Times.

Решението дойде, след като регулаторните органи по целия свят започнаха активно да обсъждат въпроса за законовата легитимация на дигиталното парично средство. Засилените коментари бяха провокирани от рязкото поскъпване на биткойните, които в края на ноември прекрачиха границата от 1 000 долара за брой.

Заповедта за ограничаване на финансовите транзакции с биткойни на територия на Китай е издадена от централната банка на азиатската страна, като решението е съгласувано с четири други министерства и агенции. Според местните власти ходът е „защита на статута на юана, за да се предотврати риска от изпиране на пари“.

В официалното становище на Китайската централна банка се посочва още, че биткойн „не е валута в истинския смисъл на думата“, а е по-скоро „виртуална стока, която не споделя същия правен статут като валутите“.

През миналия месец, в отговор на нарастващия интерес към електронната валута, след дебати в Сената американските регулаторни посочиха, че биткойните предлагат осезаеми ползи за финансовата система. Въпреки това те предупредиха за възможността за нарастване на прането на пари и други незаконни дейности.

Коментарите от длъжностните лица в САЩ, заедно с все по-широкото възприемане на виртуалната валута от търговци, изпратиха цената на един биткойн над 1 200 долара в края на мината седмица.

По време на ранната европейска сесия в петък BTC/USD губи 4,90% до 1 066,10 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *