Китай инвестира в соларна централа в България

Две китайски компании, „Полар Фотоволтаикс” и „Уиском”, са предложили да инвестират седем милиона долара в изграждането на два мегаватова соларна централа край Ихтиман, на 40 км южно от столицата София, съобщава китайският вестник „Женмин жибао” и Фокус.
Двете компании и техният български партньор „СънСървиз” представиха предложението си пред местната власт в Ихтиман.
„Това е първата ни инвестиция в страна от ЕС и внимателно избрахме най-доброто място за това”, каза търговският директор на „Полар Фотоволтаикс” Джим Су. „Нашият регион има висока безработица, заради което инвеститорите са освободени от данък печалба”, каза кметът на града Маргарита Петкова.
За последните две години това е вторият инвеститорски интерес от Китай в България. През 2009 бе подписан договор за изграждане на завод за сглобяване на автомобили край ловешкото село Баховица между Litex Motors и китайската автомобилостроителна компания Great Wall.
Сглобявани край Ловеч, автомобилите ще получат така ценният етикет „Направено в ЕС” и без утежняващи мита и такси ще бъдат достъпни за всяка една от останалите 26 страни членки на съюза, е основният замисъл на китайската инвестиция.
Това обаче ще стане най-рано в края на 2010 г., а първият модел, който ще слезе от поточната линия ще бъде миниванът Coolbear. Освен него, още три модела на първата частна автомобилна компания в Китай вече получиха сертификат за продажба в Европа в началото на месец септември: седанът Florid, високопроходимият Hover 5 и пикапът Wingle. С тези четири модела Great Wall планира да започне инвазията си на европейския пазар.
Към настоящия момент завода в село Баховица е на етап строеж.
Първоначалната инвестиция в българския завод за сглобяване на китайски автомобили с обща разгърната площ от 429 526 кв. м е на стойност 80 млн. евро, но се планира в по-късен етап да надхвърли 300 млн. евро. В него ще работят до 1800 души, като 400 от тях ще са високоспециализирани специалисти от Китай, Южна Корея, Япония, Германия и Италия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *